مفهوم لایه‌ها

لایه‌لایه بودن پروژه‌ها در فتوشاپ مهم‌ترین امکان این نرم‌افزار است. امکانی که به دلیل کاربرد بی‌نظیرش تقلید سایر نرم‌افزارهای گرافیکی از جمله گیمپ (Gimp) را به دنبال داشت. البته این امکان برای اولین بار در نرم‌افزار گرافیکی Macromedia xRes استفاده شد که امروزه اصلاً نامی از این نرم‌افزار باقی نمانده است و آخرین ورژن پایدار آن در سال ۱۹۹۷ منتشر شده. وجود لایه‌ها این امکان را می‌دهد که بتوان به ویرایش بخشی از تصویر بدون آسیب زدن به سایر بخش‌ها پرداخت.

(خواندن مقاله‌ی Layers digital image editing در ویکی‌پدیای انگلیسی توصیه می‌شود.)

در این پروژه عکس منظره و پرنده در دو لایه‌ی متفاوت قرار دارند. بنابراین امکان جابجایی، تغییر و ویرایش هرکدام به صورت جداگانه و بدون تداخل در لایه‌ی دیگر امکان‌پذیر است. هر عکسی که از یک پروژه‌ی دیگر به پروژه‌ی در حال کار ما drag شود در یک لایه‌ی جدید قرار می‌گیرد.

مدیریت لایه‌ها در فتوشاپ از طریق پنل Layers صورت می‌گیرد. در صورت نبود این پنل از منوی فتوشاپ و گزینه‌ی Window پنل فوق را فراخوانی کنید.

نکته تمامی پنل‌های فتوشاپ را می‌توان از طریق منوی فتوشاپ و گزینه‌ی Window فراخوانی کرد و پنل‌های باز را با انتخاب مجددشان از منوی آبشاری بست. پنل‌های فراخوانی شده در کنار نام خود در منوی آبشاری یک تیک دارند.

بالاترین لایه در لیست، روی همه‌ی لایه‌ها دیده می‌شود. دومین لایه در لیست زیر لایه‌ی اول و روی لایه‌های باقیمانده و به همین صورت…

تصویر بالا این موضوع را به خوبی نشان می‌دهد. برای جابجا کردن لایه‌ها در لیست می‌توان آن‌ها را به بالا و پایین لیست و در بین لایه‌های دیگر drag نمود.

با کلیک بر روی آیکون ورقه‌ی کاغذ (یکی از هفت آیکون پایین پنل) یک لایه‌ی جدید تشکیل می‌شود و با کلیک بر روی هر لایه، آن لایه به حالت فعال در می‌آید. باید دقت نمود که در هنگام اعمال تغییرات لایه‌ی درست را انتخاب کرده باشیم. با دوبار کلیک بر روی نام هر لایه امکان تغییر آن وجود دارد.

با drag کردن یک لایه به آیکون سطل آشغال آن لایه حذف می‌شود. این کار را می‌توان با انتخاب لایه و فشردن کلید delete نیز انجام داد.

برای کپی کردن یک لایه می‌توان آن را به آیکون ورقه‌ی کاغذ drag کرد. نام لایه‌ی جدید در کنار نام قبلی خود عبارت copy را نیز دارد. در صورتی که کپی‌ها بیشتر از یک عدد شوند شماره‌گذاری می‌گردند.

برای اعمال تغییراتی به صورت هماهنگ (برای مثال کوچک و بزرگ کردن چند لایه با هم بدون ادغام آن‌ها) می‌توان لایه‌های موردنظر را گروه‌بندی نمود. با کلیک بر روی آیکون فولدر یک گروه تشکیل می‌شود که می‌توان لایه‌های موردنظر را بر روی آن drag کرد و آن‌ها را زیرمجموعه‌ی گروه ساخت. با کلیک بر روی فلش کنار گروه زیرمجموعه‌ها مخفی می‌شوند.

در کنار هر لایه و یا گروه یک چشم وجود دارد که با کلیک بر روی آن، لایه نامرئی می‌شود. لایه یا گروه نامرئی در هنگام ذخیره‌ی کار دیده نمی‌شود. با کلیک دوباره لایه به حالت مرئی باز می‌گردد.

اگر بخواهیم لایه‌ای قفل شود، یعنی امکان ویرایش و جابجایی و تغییر ناخواسته را نداشته باشد می‌توان این کار را انجام داد و برای این کار ابتدا لایه‌ی موردنظر را انتخاب می‌کنیم و از نوار ابزار بالای لیست لایه‌ها در پنل Layers، آیکون قفل را انتخاب می‌کنیم. امکان قفل کردن «تنها جابجایی لایه» و «تنها ویرایش پیکسلی لایه» نیز با سایر آیکون‌ها امکان‌پذیر است. پس از قفل‌کردن یک لایه در کنار آن لایه یک قفل کوچک نمایش داده می‌شود. برای حذف قفل می‌توان آن را با ماوس بر روی سطل آشغال drag کرد.

برگه‌ها : 1 2 3